Najbolj popularna imena 2023

Najbolj popularna imena 2023

Najbolj popularna imena 2023

Leto 2023 je prineslo nekaj novih in zanimivih imen za otroke. Po raziskavah so med najbolj priljubljenimi imeni za dečke še vedno Jan, Jakob in Luka, medtem, ko so med dekleti najbolj iskane Ema, Zala in Lana.

Vse več staršev pa se odloča za nekoliko manj tradicionalna imena, kot so Inaya, Elias in Mai. Prav tako se vse več staršev odloča za imena z družinskimi povezavami, kot so David, Ana in Eva, ki so bila nekoč imena njihovih dedkov in babic.

Pri najbolj popularnih imenih v letu 2023, se verjetno vidi tudi večji vpliv tujih imen, predvsem angleških in španskih. Med najbolj priljubljenimi so imena Liam, Noah in Leo, medtem, ko so med dekleti najbolj iskana imena Sophia, Ava in Mia.

Kljub raznolikosti imen pa starši še vedno iščejo tista, ki bodo dobro zvenela in bodo izražala osebnost otroka. Zato je pomembno, da se dobro pozanimajo in premislijo, preden se odločijo za ime, ki bo otroka spremljalo skozi vse življenje.

Zgodovina imen v Sloveniji

Imena so del naše osebne identitete in hkrati pomemben del naše zgodovine. V Sloveniji so se imena spreminjala skozi stoletja, odkrito se pri uporabi imen odražajo tudi družbene in kulturne spremembe.

Zgodovinski viri kažejo, da so se v starem veku uporabljala predvsem germanska imena, kot so Martin, Peter in Mihael. S prihodom krščanstva pa so se pojavila tudi imena iz biblije, kot so Janez, Marija in Jožef.

V srednjem veku pa so se začela pojavljati tudi imena iz antične Grčije in Rimljanov, kot so Klement, Ana in Aleksander. Hkrati so se pojavila tudi imena slovenskega izvora, kot so Marjeta, Frančiška in Matija.

V 19. in 20. stoletju pa so se pojavila tudi imena, ki so bila navdihnjena s tujimi jeziki, predvsem angleškimi in nemškimi, kot so Elizabeth, Wolfgang in Max.

Danes imamo v Sloveniji široko paleto imen, ki segajo od tradicionalnih do bolj modernih in tujih. Starši se pri izbiri imen za svoje otroke pogosto odločajo za mešanico tradicije in sodobnosti, pri čemer upoštevajo tudi družinske povezave in osebnost otroka.

Katera imena predstavljajo trende leta 2023?

Vsekakor smo videli nekaj novih in zanimivih trendov pri izbiri imen za otroke. Po raziskavah sodi med najbolj popularna imena 2023 za dečke še vedno Filip, Jakob in Luka, medtem ko so med dekleti najbolj iskana imena Ema, Zala in Sofia.

Vse več staršev pa se odloča za nekoliko manj tradicionalna imena, kot so Amaya, Neil in Aylan. Prav tako se vse več staršev odloča za imena z družinskimi povezavami, kot so David, Ana in Eva, ki so bila nekoč imena dedkov in babic.

Tudi tuja imena leta 2023 verjetno pridobivajo na popularnosti. Med najbolj priljubljenimi angleškimi imeni za dečke so Liam, Noah in Leo, medtem ko so med dekleti najbolj iskana imena Sophia, Olivia in Ruby.

Čeprav se trendi v izbiri imen spreminjajo, je pomembno, da starši dobro premislijo in se pozanimajo o pomenu imena, preden se odločijo za eno za svojega otroka. Zato je pomembno, da se zanesemo na dobre nasvete in seveda na lastne občutke in želje.

Najbolj popularna imena 2023

Po naši raziskavi

5 najbolj popularnih imen za punčke

Popularnost Ime
1 Zala
2 Naja
3 Lara
4 Maja
5 Neža

5 najbolj popularnih imen za fantke

Popularnost Ime
1 Luka
2 Liam
3 Mark
4 Gal
5 David

Kako izbrati pravo ime za otroka?

Kako izbrati pravo ime za otroka je zagotovo eno najpomembnejših odločitev, ki jo morajo starši sprejeti med nosečnostjo. Ime bo namreč spremljalo otroka skozi vse življenje in lahko vpliva na njegovo prihodnost.

Pri izbiri imena je pomembno upoštevati nekaj ključnih dejavnikov. Prvič, poskrbite, da bo ime enostavno za izgovoriti in zapomniti. Ne pozabite tudi na pomen imena in njegovo zgodovinsko ozadje. Prav tako je pomembno, da se ime ujema s priimkom in družinskimi imeni.

Zaradi vsega naštetega je pomembno, da se pri izbiri imena dobro posvetujete s svojim partnerjem in da se odločite za ime, ki bo po vašem mnenju najbolj primerno za vašega otroka.

Če se odločate med več imeni, jih preizkusite tako, da jih izgovorite skupaj z otrokovim priimkom in preverite, kako se slišijo. Pri tem vam lahko pomaga tudi mnenje prijateljev in družine.

Nekateri starši se pri izbiri imena za svojega otroka zgledujejo po imenih svojih sorodnikov ali znamenitih osebnosti, drugi pa iščejo nekaj bolj edinstvenega in drugačnega.

Toda, kako se sploh odločiti za pravo ime?

Eden od prvih korakov je, da si izberete nekaj imen, ki vam osebno najbolj ustrezajo.

Nekatera najbolj popularna imena 2023, so trenutno bolj modna kot druga, zato je dobro preveriti tudi trende pri imenovanju. Vendar pa se ime ne sme izbrati le zaradi trendov, temveč predvsem zaradi tega, ker se vam zdi primerno za vašega otroka.

Če se še vedno ne morete odločiti, lahko poiščete navdih na spletu. Na internetu boste našli številne strani in forumi, kjer lahko preberete tudi mnenja drugih staršev.

>> Na tej povezavi si lahko ogledate še nekaj popularnih imen za fantke


Iz našega seznama se lahko kadar koli izpišete. S klikom na gumb spodaj soglašam, da me kontaktirate po e-pošti, ter da mi do preklica na zgoraj vpisan e-naslov občasno posredujete posebne ponudbe, koristne nasvete in informacije.

Prilagamo še izbor imen iz statističnega urada

Ime za fantkaIme za punčko
LUKAZALA
FilipEma
JakobMia
NikJulija
MarkSara
TimEla
JanLara
JakaEva
OskarHana
ŽanZoja
LovroNika
LiamSofija
DavidMaša
MaksAjda
LanVita
GalNeža
NejcLana
AnžeAna
VidMila
MajKlara
ŽigaKaja
LukasZarja
MaticBrina
AljažGaja
TeoSofia
NaceIva
PatrikLina
MatijaIza
TianManca
IzakUla
AdamTinkara
LeonInja
BorLucija
OliverNina
ValTara
AleksLia
AnejNeja
ErikZara
RokMija
TinePia
BineLea
MatevžTia
ErazemMaja
VitoAlina
TilenAva
MihaLili
NoelTaja
UrbanNuša
BenjaminŽiva
LenartŽana
AleksejKatarina
DomenEvelin
JašaSia
MateoOta
BrinElena
JurijIzabela
Svit Aurora
TristanEli
ReneLaura
LanNaja
LeoPika
MarcelTeja
JonLejla
JureAlja
EnejOlivija
GašperAnja
MartinViktorija
AndražMeta
MaiIna
MatejLuna
OžbejNeli
TaiTina
AmarElla
GabrielGloria
KrisLarisa
LevJana
AleksanderValentina
AlexNia
MarkoAnika
PeterAsja
ViktorIvana
ŽakLoti
TimotejStella
UrhŠpela
BlažTisa
KevinAlja
TajDaša
AmadejIris
LianUna
AdrianKim
NalNastja
UrošRebeka
NikoStela
TevžTjaša
GaberJerca
NajKarin
SergejMina
MihaelGlorija
NikolaOlivia
AndrejAnastasija
Vzeto iz statističnega urada

2 thoughts on “Najbolj popularna imena 2023”

  1. Pingback: Imena za fantke 2021 - NameMe™

  2. Pingback: Najbolj popularna imena 2021 - NameMe™

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja